Terug =>hier<=
Tracking en Tracing

door Mario Dings, 15 december 2012

Alle reacties op dit artikel graag richten aan Tracker@Sailplanet.NL
Het stuk wordt verder uitgebreid zodra ik (van anderen) meer informatie heb gekregen.

GPS-ontvangers

De ontvangers kunnen we uitsplitsen in 4 varianten:
- De echte tracking apparaten, die bijvoorbeeld hikers gebruiken.
- De GPS-muis met draadaansluiting
- De GPS-muis met Bluetooth-aansluiting
- ingebouwde GPS

Tracking device
Voorbeelden hiervan zijn de Amaryllo Trip Tracker, de Garmin Geko en de Silva Atlas. Vooral voor de wandelaar die niet te veel mee wil nemen zijn er goede producten te verkrijgen, maar er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. De Silva Atlas heeft optioneel een kaart van Nederland op een MMC-geheugenkaart.
GPS met draadaansluiting
Als u een GPS met draadaansluiting gebruikt, dan moet die aansluiting natuurlijk wel altijd passen op "het andere apparaat". Deze GPS-muizen lenen zich dan ook uitstekend in situaties waarin stroom in ruime mate voorhanden is. Het andere apparaat is dan veelal een PC waarop een programma draait dat de GPS-informatie mteeen uitleest en opslaat. De aansluitingen zijn PS/2 of USB. Let daarbij op of u nog wel een PS/2 aansluiting heeft. Mijn voorkeur gaat uit naar USB, omdat USB toch de huidige standaard is. een ander aandachtspunt is de lengte van de kabel.
GPS met BT
Het grote voordeel van Bluetooth is dat dit momenteel door bijna alle apparaten ondersteund wordt. PC, PDA en mobiele telefoon zijn standaard uitgerust met BT. Het grote nadeel daarintegen is dat BT ook stroom verbruikt.
Ingebouwde GPS
In steeds meer mobieltjes wordt GPS ingebouwd. Deze lift dan wel mee op dezelfde batterij. Mijn ervaring is dat na een uur of vier de stroom helemaal op is. Een extra batterij meenemen is natuurlijk een optie. Ik heb ook al een draagbaar zonnepaneel gezien in de uitverkoop-winkels, maar of dat handig is?...
Mijn ervaringen
Mijn Amaryllo voldoet uitstekend. Alle mogelijkheden zijn aanwezig. Stand alone, met USB of BT aansluiting. Er zit een programma bij dat de informatie omzet naar Google Earth en verder lopen alle programma's op tablet op mobiel of PC moeiteloos met deze GPS, Ik heb de batterij nog niet leeg getrokken maar ik schat toch zeker zo'n 8 uur plezier als ik elke seconde 5 regels NMEA informatie laat schrijven op de SD-kaart van 2 GB. Die SD-kaart krijg ik na 5 jaar nog steeds niet vol.
Mijn Nokia N95 voldoet voor een flinke wandeling. Na een uur of vier is de fut er wel een beetje uit. Met de auto natuurlijk geen probleem. Ook niet als ik ondertussen nog een ander programma wil draaien dat ook de GPS nodig heeft. Verder maakt de GPS ook gebruik van de signalen van de telefoonmasten (GPS-a), waardoor hij weer wat nauwkeuriger lijkt te zijn en de positie sneller kan bepalen. Gezien de prijs van de huidige mobiele telefoons zou ik meteen kiezen voor een smartfoon. Er is voor minder dan 100 euro een mobiel met GPS te koop en met een beetje handigheid kun je voor 50 cent per dag op internet.

Terug =>hier<=