Meer over GPS-ontvangers =>hier<=
Meer over Software =>hier<=

Tracking en Tracing

door Mario Dings, 3 maart 2013

Alle reacties op dit artikel graag richten aan Tracker@Sailplanet.NL
Het stuk wordt verder uitgebreid zodra ik (van anderen) meer informatie heb gekregen.

De tijd is rijp voor een overzicht van de mogelijkheden om tracking en tracing op een eenvoudige en goedkope manier uit te voeren. Laten we eerst een kijken wat de argumenten kunnen zijn om tracking en tracing in te richten.

Tracking
We hebben wel eens een rondje gefietst of gereden en weten eigenlijk niet meer waar we geweest zijn. Daarvoor biedt tracking een oplossing. Tracking is niets meer dan het bekende spoor van broodkruimeltjes uit Hans en Grietje. Terwijl u rondrijdt of loopt is er een apparaat dat steeds de locatie bepaald en om de zoveel seconden de huidige locatie met datum, tijd, snelheid en hoogte vastlegt. Na afloop wilt u thuis die gegevens uitlezen en bijvoorbeeld op een kaart getoond heben, maar misschien wilt u uw positie ook wel tijdens de wandeling kunnen uitlezen.

Tracing

Hierbij gaat het niet om de wandelaar, maar om de thuisblijver. Nu zit de thuisblijver achter zijn PC, PDA of mobiele telefoon en wilt weten waar u op dat moment bent. Daarvoor heeft u enerzijds de mogelijkheid nodig om de broodkruimels op te sturen via internet of SMS naar de ontvanger, die op zijn beurt weer iets nodig heeft om de GPS-informatie te vertalen naar een begrijpelijke vorm. Bijvoorbeeld door een positie op een kaart weer te geven.

http://spysat.eu/ http://www.trackr.nl/ http://www.google.com/latitude/


Wat u nodig heeft is Geld en Stroom.

Stroom is nodig om de apparaten draaiende te houden. Een dagje op een open zeiljacht wil niet lukken als de GPS na een uurtje stopt met werken. Hebben we een "onuitputtelijke" bron, bijvoorbeeld in een auto of op een motorjacht, dan hoeven we niet naar stroom om te kijken. In alle andere gevallen bedenkt u meteen hoe lang uw trip gaat worden naar het volgende stopcontact.
Geld is nodig om de spullen te kopen (aanvangskosten) en de uitvoering te betalen (zeg maar productiekosten). Die productiekosten zijn natuurlijk afhankelijk van het gebruik. Dit kan doorgaans worden afgekocht voor EUR 10,- of minder als u in Nederland gebruik maakt van mobiel internet. Als u dit combineert met een abonnement dan bent u voor minder dan EUR 210,- klaar met de aanvangskosten, namelijk een mobiele telefoon met GPS en internet. Gaat u Nederland uit, dan komen heel andere kosten om de hoek kijken, daarover later meer.

Materialen:

GPS-ontvanger
In het geval van tracking heeft u al voldoende aan een GPS ontvanger die tevens de track kan opslaan in het geheugen, wat later is uit te lezen. Zo'n ontvanger is doorgaans moeilijk te vinden. Kijkt u bij de specificaties naar de hoevelheid geheugen die gebruikt kan worden voor het opslaan van tracks of routes. Een SD-kaart is altijd een goede oplossing.
Criteria voor de ontvanger:
Stroomverbruik, hoe lang kan ik met het apparaat zonder externe stroom rondlopen?
Communicatie, kan ik de gegevens op een redelijk eenvoudige manier overbrengen naar een ander apparaat.
- bekabeld?
- bluetooth?
- GPS-chipset, och als je dat echt belangrijk vindt. Ik heb nooit een slechte gezien. Wel een die stiekum ook gebruik maakt van de locale telefoonmasten om de locatie te bepalen...
Meer over GPS-ontvangers =>hier<=


Mobiele telefoon.
In het geval van tracing heb je communicatie nodig. Momenteel zijn er twee methoden om informatie over te sturen: via internet of met SMS. Voor beide heb je een mobieltje nodig. Er zijn steeds meer mobieltjes met GPS, maar let dan heel erg op je stroomverbruik.

PC, PDA of mobieltje
Bij tracing heeft de ontvangende partij ook iets nodig om jouw berichten te ontvangen.

Software
Clientsoftware voor de GPS-ontvanger zelf zit natuurlijk al gebakken in de chip van de ontvanger. Als we echter een losse GPS-muis hebben, dan willen we bijvoorbeeld software hebben voor op de PDA of mobiele telefoon, waarmee we de informatie van de GPS kunnen uitlezen en verwerken.
Serversoftware voor verwerking van de informatie die door de "tracker" verstuurd wordt. Gelukkig zijn er verschillende partijen die dit voor ons verzorgen. Aanhakend hierop zit wel de software voor de "tracer". Meestal wordt de informatie op een leuke manier met behulp van een web-browser gepresenteerd.
Meer over Software =>hier<=